Het 25e Sportweekend

"Een mijlpaal"

25e Sportweekend is historische gebeurtenis
De jeugdafdeling van Excelsior Pernis heeft een geweldige afsluiting gekregen van het voetbalseizoen. Het traditionele Sportweekend werd van 2 t/m 4 juni gehouden op sportcomplex “De Madroel” en velen waren hier getuigen van. Dat het het laatste Sportweekend in de historie zou worden was een goed bewaard geheim gebleven. Tijdens de afsluiting deelde de organisatie mee dat het 25e Sportweekend tevens het laatste Sportweekend is geweest. Soms moet je een evenement op het hoogtepunt stoppen en dat is in het geval van het Sportweekend ook gebeurd.

De feestavond
25 jaar Sportweekend betekent tevens dat hele generaties van Excelsior P. hebben meegedaan aan het Sportweekend. De kinderen van het eerste uur zijn inmiddels ook vader/moeder en doen nu met hun kinderen mee. Daarom besloot de organisatie ook om een feestavond te houden voor de gehele vereniging. Ondanks het feit dat de afgifte van de gevraagde vergunning de nodige vraagtekens en problemen veroorzaakte kon de organisatie terugkijken op een geslaagde feestavond. Medewerking werd op alle fronten verkregen maar dat juist de plaatselijke politiek niet (genoeg) beseft welke sociale functie een vereniging als Excelsior P. en straks de v.v. Pernis bekleedt roept wel vraagtekens op. Zelfs het om 16.15 uur persoonlijk af laten geven van een aanvullende brief, dus enkele uren voor de start van de feestavond mocht de pret niet drukken. Het werd een geweldige avond met de top band Tilt en als sluitstuk het artiestenduo Helemaal Hollands.

Familiedag
Dat de feestavond bij sommige vrijwilligers nog in de benen zat werd donderdag 2 juni, Hemelvaartdag wel duidelijk. De eerste vrijwilligers meldden zich al rond 09.00 uur op het sportpark om aan de opbouw van de slaaptenten en de zeskamponderdelen te beginnen. De familiedag stond namelijk op het programma en voor Excelsior Pernis was dit een nieuw onderdeel binnen de vereniging. Bij het inschrijven voor het Sportweekend was men namelijk verplicht om een ouder in te schrijven die deel zou nemen aan de familiedag. Op een enkeling na schreven alle ouders in en kon de familiedag van start. De ouders speelden voetbalwedstrijden tegen hun kinderen en daarnaast moesten ze diverse zeskamponderdelen afwerken. Het werd een strijd! Dat men fanatiek zou zijn had de organisatie wel verwacht maar dat juiste veel moeders super fanatiek waren was toch wel een verrassing.

De Sponsorloop
Zoals te doen gebruikelijk wordt er tijdens het Sportweekend een sponsorloop gehouden. David van Dijk, speler van het 1e elftal van Excelsior Pernis maakte de Sportweekendcommissie attent op walkingonadream.nl. David gaat namelijk met vijf collega docenten de Mont Ventoux fietsend beklimmen. Walkin on a dream gaat over de droom van Bianca. Op 2 juli 2010 bezocht Lance Armstrong het Erasmus MC-Daniel den Hoed. Daar had de zevenvoudig Tour-winnaar een emotionele ontmoeting met patiënten, onder wie Bianca Baijens. Bianca vertelde Lance over haar droom: meer aandacht voor de verdere ontwikkeling van hyperthermie, een nieuwe behandelvorm die voor kankerpatiënten van levensbelang is. Een maand later verloor Bianca dus de oneerlijke strijd maar zoals gezegd; haar droom leeft voort………. Bianca Baijens, de oprichtster en inspirator van de missie Walking on a Dream wil haar droom verwezenlijken door voldoende geld in te zamelen voor een Hyperthermie scan in de Daniel den Hoed kliniek in Rotterdam. Wij zijn verheugd om ruim € 900,- te kunnen overmaken naar David en zijn collega’s. Zij zullen ervoor zorgen dat het opgehaalde bedrag op de juiste plek terecht komt.

Na alle sportieve activiteiten was het tijd om te eten. Er waren ‘oud Hollandsche’ kramen neergezet als verkooppunten en het geheel zag er sfeervol uit. Lange wachtrijen voor de verschillende kramen mocht de pret niet drukken en een ieder kon voldoende eten halen. Voor het gehele gezin was er gelegenheid om te eten. Voor supporters/bezoekers die niet mee konden sporten was er gelegenheid om tegen zeer gereduceerde prijzen eten te kopen.

Muziekbingo
Een familiedag kan namelijk niet afgesloten worden zonder een muziekfestijn. Het was dus tijd voor de muziekbingo. De muziekbingo wordt normaliter altijd in de wintermaanden georganiseerd voor de kinderen uit de E & D categorie. Dit is altijd een enorme happening en de organisatie wilde de ouders laten zien hoe leuk dit wel niet is. Dat sommige ouders verbaasd waren werd al snel duidelijk. De kinderen liepen herhaalde polonaise en dansten er vrolijk op los. Omstreeks 20.00 uur werden alle aanwezigen verrast met een optreden van Helemaal Hollands die speciaal voor deze bijzondere gelegenheid wilde komen optreden. Ook dit optreden van Helemaal Hollands zette de feesttent op zijn kop. De kinderen en ook de ouders liepen tijdens de afsluitende nummers zowel voor als achter het podium in polonaise en zo kreeg de familiedag een hele leuke afsluiting. Omstreeks 22.00 uur gingen de jongste kinderen in de kleedkamers slapen en gingen de oudere groepen voetballen in de pannakooi en het boardingveld. Omstreeks 0.00 uur eindigde ook dit onderdeel en gingen ook zij slapen. Voor de oudere kinderen stonden de tenten al klaar en konden zij genieten van hun wel verdiende nachtrust.

Testen
Vrijdag 3 juni stond volledig in het teken van de voetbalsport. Omstreeks 07.45 uur zaten de kinderen in de tent aan het ontbijt. Het was aanmerkelijk stiller dat de avond ervoor maar dat is wel logisch na een dag van veel sporten. Na het ontbijt konden de kinderen starten met de voetbal- vaardigheidstesten. 15 testen stond er op het programma en rond de middag waren deze allen afgerond. Na de boterham konden de kinderen zich opmaken voor de Feyenoord on tour clinic welke beschikbaar was gesteld via Cees den Ouden door Opel Dealer Eef & Huub. Ben Wijnstekers en zijn mannen zorgden voor een leuke clinic die met veel enthousiasme werd doorlopen.

De vrijdagavond werd afgesloten met diverse voetbalonderdelen. Het Voetvolley, pindavoetbal en dobbelsteenvoetbal werd fanatiek gespeeld waarbij de wedstrijd tussen enkele leiders en mini-Fjes een spektakel werd.

De Zeskamp
Traditioneel staat de afsluitende dag van het Sportweekend in het teken van de Zeskamp. Deze was weer groots opgezet en mede door de gunstige weersomstandigheden werd het een enorm succes. Zo was er een zeephelling met waterbak, het levend sjoelen, het levend tafelvoetbal, allemaal onderdelen die zowel door kinderen als leiding goed werden uitgevoerd.

De afsluiting van het Sportweekend is al vanaf de start, 25 jaar geleden dus, het nemen van een penalty op de keeper van het 1e elftal. Voorafgaand aan dit laatste onderdeel was er een parade van een deel van de vrijwilligers en de deelnemende kinderen. Door een haag van de aanwezige ouders en belangstellenden liepen de kinderen naar het kunstgrasveld. Daar zou namelijk de afsluitende penalty worden genomen op Nils Ketting en Mike Snikkers (keeper van de A-junioren). Zij konden nog even aan de bak om ruim 120 penalty’s te keren. Beiden werden na afloop bedankt voor hun inspanning en prestatie.

Einde Sportweekend!
Na de penalty ging alles naar de feesttent voor de afsluiting en de prijsuitreiking en de laatste mededelingen. Diverse kinderen vielen in de prijzen en zoals het Sportweekend betaamd werden niet alleen de winnaars beloond. De kinderen die als laatste waren geëindigd ontvingen een aanmoedigingsprijs. Daarnaast ontvingen alle kinderen een Excelsior tenue dat mogelijk was gemaakt door de Club van 50. Deze club van betrokken Excelsior mensen hebben een enorm bedrag beschikbaar gesteld waardoor dit mogelijk was. Naast de kinderen kregen ook alle vrijwilligers een voetbalshirt als aandenken.

De organisatie deelde mede dat het 25e Sportweekend tevens het laatste Sportweekend was. Soms moet je het lef hebben om een bijzonder evenement op het hoogtepunt te laten stoppen. Dat is nu gebeurd en de kinderen en ouders hoeven niet te wanhopen. Er ligt een mooi concept klaar voor een nieuw groots evenement dat zeker 25 jaar mee kan gaan. Per 1 juli a.s. veranderd Excelsior Pernis haar naam in v.v. Pernis en haar clubkleuren en zal er verder gebouwd gaan worden aan de nieuwe vereniging waar voldoende ruimte en gelegenheid is voor een nieuw evenement.

BEDANKT!
Het 25e Sportweekend was er één om nooit te vergeten. Het zou ook nooit mogelijk zijn geweest zonder de inzet van zoveel vrijwilligers die hebben meegeholpen om het tot een succes te maken. Zo waren de weergoden ons bijzonder goed gezind en dus besloten enkele moeders om alle kinderen enkele malen in te gaan smeren tegen de brandende zon. Het zijn kleine dingen maar wel net die dingen die het evenement maakte tot wat het was. Het is mooi om te zien dat een evenement als het sportweekend jong en oud verbindt.

De organisatie en de inspanning van veel vrijwilligers lijkt allemaal heel eenvoudig maar veel werk is tijdens het evenement niet eens zichtbaar. Denkt u maar eens aan de stroomvoorziening, rijplaten op het veld, een koelcontainer en zo kunnen wij nog wel even doorgaan. De organisatie sluit dan ook het 25e Sportweekend af met een bijzonder woord van dank aan de deelnemende kinderen, vrijwilligers, sponsors, het bestuur en in het bijzonder de EHBO in Pernis. Drie dagen lang heeft de EHBO ervoor gezorgd dat op medisch gebied alles goed verliep en dat de wondjes die er waren uistekend werden verzorgd. Dank hiervoor. Dank aan allen!

Auteur

Martien Snikkers

...